Culinair: Eten en genieten

Op culinair vlak zal men in Tenerife zeker geen honger lijden. Het aanbod aan restaurants is overweldigend in de toeristische centra. Maar in de lokale restaurantjes net buiten die centra kan men van de echte lokale specialiteiten genieten voor geen geld. Wie een beetje Spaans spreekt kan ondertussen nog een prettige babbel maken met de Tinerfeños.

Op de Canarische Eilanden wordt voornamelijk vis, vlees, groenten en aardappelen gegeten. Over het algemeen is het eten niet duur. Vooral in de lokale restaurants is vis erg populair. Het eten op de eilanden lijkt erg op dat van de (ei)landen in- en rond de Middellandse Zee. Ook vegetarisch voedsel is in voldoende mate aanwezig op de Canarische Eilanden. Zoals in veel andere landen is de Spaanse keuken zeer afwisselend tussen de verschillende regio's, maar er zijn een aantal gemeenschappelijke kenmerken:

  • het gebruik van olijfolie, zowel op salades als voor het frituren
  • het gebruik van gefruite uien en tomaten als het begin voor de bereiding van overvloedige gerechten
  • het gebruik van look en uien als belangrijke kruiden
  • het gebruik van wijn tijdens het koken
  • het eten van brood tijdens de maaltijd
  • het veelvuldige eten van salades, vooral in de zomer
  • het eten van een stuk fruit of van een zuivelproduct als nagerecht. De zoetigheden zoals taarten en gebak worden voorbehouden voor speciale dagen of voor vieringen.

Onder de hoeveelheid aan gerechten in de Spaanse keuken zijn er toch enkele die voorkomen over het ganse Spaanse grondgebied. Daaronder zijn zeker tortilla de patata (aardappel omelet), gazpacho (een koude tomatensoep), paella (een rijstgerecht met vis, vlees of beide), pisto (een soort ratatouille), migas (broodgerechten), embutidos (vleeswaren zoals jamon de serrano, chorizo en morcilla) en kazen. Er zijn veel gerechten op basis van peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en bonen, vooral in éénpansgerechten en soepen, alhoewel er verschillen kunnen bestaan in gebruikte ingrediënten.

De Canarische keuken is eenvoudig en erg lekker, maar is in de toeristische gebieden veelal anders. Daar zijn veelal Nederlandse, Italiaanse, Chinese en andere internationale restaurants en fastfoodketens te vinden. De lokale restaurants zijn te herkennen aan de Canariërs, die er zelf vaak eten.

Voor het ontbijt drinken de Spanjaarden op Tenerife meestal een cortado leche y leche. Een perfecte koffie voor echte melkliefhebbers. De koffie bestaat namelijk uit een espresso met drie lagen. Daarbij wordt meestal een zoete bijkomstigheid gegeten. Maar er wordt wel rekening gehouden met de toeristen die andere gewoonten hebben. In de hotels zijn in de meeste gevallen brood, toast met zoet en hartig beleg te vinden en yoghurt. Daarnaast wordt vaak koffie, thee en vruchtensap geserveerd.

De traditionele lunch begint rond 14.00 en eindigt rond 16.00 uur en bestaat uit een warme maaltijd. De schotels variëren elke dag bij de meeste restaurants. Ook de Menu de Mediodia is populair, een driegangen menu waaruit gekozen kan worden tussen verschillende gerechten.

Tussen de lunch en het avonddiner wordt van de merienda genoten, dit is vaak een klein tussendoortje of tapas/ borrelhapjes.

Het avondmaal is de vierde en laatste maaltijd van de dag. De keuken gaat pas laat open: tussen 20.00 en 21.00 uur. Vaak wordt er dan niet meer zo uitgebreid gegeten als bij de lunch, maar bestaat het eten uit één gang.

Qua drinken hebben de wijnen een zeer goede kwaliteit en zijn fruitige likeuren populair. Het plaatselijke bier van Tenerife heet La Dorada. De streek wijnen van Tenerife krijgen eveneens meer bekendheid en zijn zeker het proberen waard !

Typische Canarische en Spaanse gerechten zijn

Papas arugadas con mojo: gerimpelde aardappeltjes met saus Mojos: koude sausen op basis van olie en azijn Caldo de pescado: stevige soep op basis van rijst, saffraan, vis of schaaldieren Caldo de papas: stevige soep op basis van aardappelen Potajes: stevige maaltijdsoepen Ropa vieja: stoofpotje van restjes vlees en groenten Puchero Canario: stoofgerecht met verschillende soorten vlees en verse groenten Sancocho: Canarische schotel van gedroogde, zoute vis met zoete aardappelen. Paella: gele rijst met vlees of vis en groenten Papas Arrugadas: in zeezout gekookte aardappelen in de schil.

Culinaire video

Canarische banaan

De bananen komen in vele van onze gerechten voor. In het gerecht 'arroz a la cubana' (rijstgerecht) worden de bananen warm gegeten. Ze worden ook vaak met inheemse producten, zoals 'gofio' (Coriander Mojo) gebruikt. Men stampt met een vijzel een hele knoflook fijn, samen met een groene peper zonder pitjes. Daarna mengt men komijn, koriander en grof zout erbij en dit mengsel wordt met olie en azijn langzaam bereid.

De Canarische tomaten

De tomaat is een vast ingrediënt van de keuken van de Canarische Eilanden. De bebouwing van de tomaat werd door een ambtenaar van het bedrijf Swanston ingevoerd, die aan de constructie van de haven Puerto De La Cruz werkte.

De mojo´s (Canarische saus)

De mojo sauzen zijn één van de meest bekende produkten van de Canarische keuken. Deze sauzen worden gemaakt op een basis van olie en azijn, die fijngestampt wordt met verscheidene ingrediënten.

Tapas

De tapasbar is een speciaal deel van het Spaanse leven. Men drinkt hier zijn wijntje, soms rechtstreeks uit het vat en dit gebeurt samen met een enorm aanbod aan voedsel zowel koud als warm welke men dan meestal staande eet. Na het eten van verscheidene kleine porties eet men soms een volledige maaltijd en anderen maken een maaltijd van allerhande tapas.

Naast het gewone vingervoedsel zoals olijven, nootjes en chips kan men vragen naar gesneden kaas, worsten en ham maar ook naar kroketjes, of broodjes met varkensvlees, gebakken garnalen, een stoofpot van konijn, kip met look en nog veel meer.

Een portie tapas, geserveerd op een klein schaaltje met een stukje brood is enkel een knabbeltje. Een grotere portie is een “ración”. Veel van deze tapas kunnen uitstekend gegeven worden op een feestje en buiten de gefrituurde tapas kan het meeste op voorhand klaar gemaakt worden.

De wijn

Het Canarisch Archipel heeft een eeuwenoude wijnproductie. Er wordt al 500 honderd jaar op alle eilanden, behalve op Fuerteventura, wijn verbouwd. D.O. Valle de la Orotava. In deze weelderige, noordwestelijke hoek van Tenerife worden wijnstokken gevonden op de geterrasseerde noordelijke hellingen van de berg Teide. Ze liggen verspreid rond het aantrekkelijke oude stadje La Orotava en richting Puerto de la Cruz, ooit de drukste haven van het eiland. Door de gezonde lokale vraag, die het gehele jaar door gevoed wordt door het toerisme, groeit de productie nog altijd en verbetert de kwaliteit van de wijn. Uit het westelijke deel van de D.O. komen fruitige witte wijnen en uit het oosten helderrode wijnen. Slechts 30% van de wijn wordt momenteel gebotteld, dus de komende jaren kan een groot potentieel aan wijn op de markt gebracht worden.

Kaas

Kaas is op de Canarische Eilanden door de Spaanse veroveraars geïntroduceerd. Ondanks het feit dat er op de eilanden veel geiten waren, is er geen bewijs dat de voormalige bewoners van de eilanden deze kaas produceerden. In Tenerife wordt de kaas met enzymen gestremd en in vormen gedrukt, echter niet gekookt. De korst is glad, bijna onbestaand en wit van kleur, de massa is eveneens wit met kleine gaatjes.

Ensalada

Onder de naam “ensalada” verstaat men in het Spaans een gans aanbod aan koude gerechten, veel ervan worden gegeten als tapa maar andere kunnen als een voorgerecht gegeten worden.

Entremeces of de Spaanse hors-d’oeuvres

Entremeces zijn eetlust opwekkende gerechtjes maar worden meestal als voorgerecht gegeten.

Een typisch voorgerecht zijn een aardappelsalade met peper en olijven, asperges met mayonaise, schijfjes serrano ham en worstjes, gebakken sardientjes of een paar garnalen met olijven. Een schaal met entremeses kan een volledige maaltijd zijn.

Vertaling spaanse menukaart

Om het u tijdens uw restaurantbezoek gemakkelijker te maken, hieronder de Nederlandse vertaling van een aantal gerechten.

  • Garnalen in een oliebol. – Tortillitas de camarones.
  • Garnalen in een krokant jasje – Gambas rebozadas
  • Pasteitje – Empanadillas
  • Kroketten – Croquetas
  • Oliebol – Rebozadas
  • Kaassoezen – Buñuelos de queso
  • Ham met meloen of met vijgen – Jamón con melón o higos
  • Geroosterde amandelen – Almendras tostadas
  • Gemarineerde ansjovis – Boquerones al natural
  • Ingelegde vis – Escabeche de pescado
  • Groenten dipsaus – Porra antequerana
  • Gevulde eieren – Huevos rellenos
  • Gevulde tomaten met Russische salade – Tomates rellenos con ensaladilla rusa
  • Vers tomatenmengsel – Pipirrana
  • Cocktail met schaaldieren – Salpicon de mariscos
  • Aardappelsalade – Ensaladilla de patatas
  • Groentensalade – Ensalada de verduras
  • Salade van inktvis – Ensalada de pulpo
  • Catalaanse salade – Amanida
  • Bonensalade – Ensalada de judias verdes
  • Rijstsalade – Ensaladilla de aroz