Autorijden op Tenerife

Foto 135

Wie een beetje gewend is om in het buitenland auto te rijden die zal ook zeker op Tenerife geen problemen ervaren. Het autorijden is niet meer hectisch dan in België en in vergelijking tot het Spaanse vasteland rijdt men op Tenerife minder agressief. De wegen zijn over het algemeen uitstekend. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat veel dorpjes nauwe straten kennen. Let ook goed op de borden met betrekking tot eenrichtingsverkeer (komt veel voor) en doodlopende straten. De hoogteverschillen maken het autorijden op Tenerife anders dan bij ons. Je moet niet bang zijn om over soms vrij bochtige en smalle bergweggetjes te rijden als je sommige stukken van Tenerife gaat ontdekken. Dit geldt met name voor het noorden en het noordwesten.

Verkeersregels

Iedereen met een geldig B-rijbewijs mag/kan autorijden op Tenerife. De regels wijken amper af van die bij ons. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben (beginnende bestuurders 0,3 promille) als je achter het stuur kruipt. Er worden regelmatig alcoholcontroles gehouden, vooral bij de uitvalswegen van populaire toeristenplaatsen. Het dragen van autogordels is verplicht (ook achterin). Kinderen moeten tot en met hun tweede levensjaar verplicht in een autostoeltje vervoerd worden. Bellen mag alleen maar handsfree. Net als bij ons levert het autorijden met ene telefoon in je handen je hier een flinke boete op als je gepakt wordt. De officiële maximumsnelheden zijn 50 km/u in de bebouwde kom, 90 km/u buiten de bebouwde kom, 100 km/u op autowegen en 120 km/u op autosnelwegen. Let goed op de borden, want niet zelden geldt er een aangepaste maximumsnelheid. Zo ligt deze in veel toeristengebieden op 40 kilometer per uur. Behalve enkele flitskasten die met name aan de TF-1 staan, houdt de politie ook actieve snelheidscontroles.

Auto huren

Foto 136

Er zijn voldoende aanbieders van huurauto's. Wil je zeker zijn van een bepaalde categorie auto en niet voor verrassingen komen te staan wat betreft de prijs dan kun je het beste vooraf je huurauto reserveren. Vooral binnen sommige huurcategorieën is het aanbod vrij schaars. Dit gaat met name op voor zevenpersoons auto's, cabrio's en SUV's. De grote internationale ketens doen zaken op Tenerife, zoals Hertz, Avis en Europcar. Grotere lokale aanbieders zijn Cicar en Goldcar. Let goed op de voorwaarden bij de verhuur. Wat is wel en wat is niet inbegrepen? Hoe zit het met de verzekering en eigen risico? Wat betaal je voor een tweede bestuurder? Dt zijn allemaal zaken die je mee moet nemen als je de verhuurders met elkaar vergelijkt. Een steeds meer toegepaste truc bij autoverhuurders is de regel dat je een volle tank brandstof verplicht afneemt en de auto met lege tank terug mag brengen. Dat weinigen dat zal lukken is niet moeilijk te raden. Iedere liter brandstof die in de auto achterblijft is pure winst voor de verhuurder.

Als je in België een auto boekt via een tussenpersoon en vooraf de auto betaalt, dan moet je er rekening mee houden dat je geen garantie hebt met betrekking tot de huursom. Indien de tussenpersoon failliet gaat voordat jij je auto ophaalt dan ben jij je geld kwijt en zal de verhuurder (een ander bedrijf) je geen auto meegeven. Deze heeft immers ook zijn geld niet ontvangen van de verhuurder. Ook reisorganisaties worden als broker of tussenpersoon gezien. Dekking door garantiefonds SGR geldt alleen maar indien de auto onderdeel vormt van een pakketreis. Wij willen niet zeggen dat je niet bij een tussenpersoon moet huren, maar willen wel aangeven dat je een klein financieel risico neemt. Hoe dichter je voor je vertrek naar Tenerife boekt, des te kleiner het risico wordt.

Het rijbewijs

Algemeen

Foto 137

Indien u een Belgisch of Nederlands rijbewijs bezit dan bent u niet meer verplicht om deze gegevens in Spanje te laten registreren. Enkele jaren terug deden de Spaanse autoriteiten hier moeilijk over maar na een uitspraak van Europa kan men u niet meer verplichten. Tenzij uw rijbewijs een permanent karakter heeft en niet vervalt:“Según la normativa, los estados miembros pueden aplicar el periodo de validez a un permiso que no tenga validez administrativa limitada, expedida por otro Estado miembro, y en cuyo territorio el titular haya residido más de dos años. Desde el año 2013, todos los países de la Unión Europea tienen un permiso de conducción único para los 28 Estados miembros, permiso que ha sustituido a los más de 110 tipos de autorizaciones para conducir…..de EU. https://revista.dgt.es/es/noticias/nacional/2014/12DICIEMBRE/1229residentes-comunitarios.shtml#.Vwu7GvmLSUk”

De inschrijving kan nog wel vrijwillig gebeuren voor alle modellen van geldige rijbewijzen.

OPGELET: Verblijft u permanent in Spanje, dan moet u de Spaanse wetgeving wel volgen in verband met het vernieuwen of verlengen van uw rijbewijs.

Hier in Spanje wordt een rijbewijs op bepaalde tijden verlengd na een medische proef van de bestuurder.

Dit betekent dat afhankelijk van de categorie van rijbewijs die u heeft, u om de zoveel jaar een controle dient te ondergaan.

elke 10 jaar tot de leeftijd van 45 jaarelke 5 jaar van deze leeftijd tot 70 jaarelke 2 jaar vanaf de leeftijd van 70 jaar

U bent verplicht, of uw rijbewijs ingeschreven is of niet, de hernieuwing te vragen. Samen met de aanvraag moet er het resultaat van de psychofysische proef bijgevoegd zijn. Als u uw Belgisch of Nederlands rijbewijs hebt ingeschreven dan zal de Spaanse administratie een herinneringsbrief opsturen.Indien u uw Belgisch rijbewijs wenst te behouden dan zetten de Spaanse autoriteiten de stempel hierop, het is niet volstrekt noodzakelijk om een Spaans rijbewijs aan te vragen.

Het voorgaande wil vooral zeggen dat in de praktijk :

is het rijbewijs ingeschreven, de Spaanse autoriteiten kunnen nagaan of deze in regel is met de Spaanse wetgeving.Indien het rijbewijs niet is ingeschreven, men kan nagaan of de betrokkene in Spanje verblijft en de betrokkene dus in overtreding is.In geval van diefstal of verlies van uw rijbewijs, kunnen Belgen woonachtig in Spanje GEEN duplicaat aanvragen. Zij zullen dus een Spaans rijbewijs moeten vragen.

De aanvraag voor een Spaans rijbewijs

Op voorhand pasfoto's laten maken, empadronamiento (bewijs van woonst in de gemeente) aanvragen op de gemeente en de medische testen ondergaan, hier betaal je ongeveer € 43 voor en je moet 1 pasfoto meebrengen. Vervolgens moet men naar een kantoor van Trafico (DGT) en men moet de volgende papieren bij hebben.

  • inschrijving in het register van de buitenlanders

  • empadronamiento van de gemeente

  • de medische verklaring

  • huidig rijbewijs

  • geldig paspoort

  • 2 pasfoto's 32 * 26 mm, in kleur

  • kopie van de inschrijving in het register

  • een contacttelefoonnummer of een e-mail adres

  • De betaling van € 31,40

Maak van al deze formulieren een fotokopie. Bij Trafico (DGT) houden ze de kopieën maar ze willen de originele formulieren zien.

Na controle in België of Nederland door Trafico (DGT) krijgt men bericht dat men zijn Spaanse rijbewijs kan ophalen.

Opgelet met vervaldatum:

Empadronamiento en medisch bewijs mogen niet ouder zijn dan 3 maanden.

Wetswijziging

Ben je in het bezit van een Spaans rijbewijs dan kan je de verlenging van het rijbewijs vanaf nu ook krijgen in een erkend centrum dat de medische keuring verricht.

Als je de keuring probleemloos aflegt dan krijg je een tijdelijk rijbewijs dat geldig is voor 90 dagen. Tijdens deze 90 dagen krijg je jouw nieuw rijbewijs per post toegestuurd.

Het verzenden van het rijbewijs is gratis maar je moet wel betalen voor de verlenging van het rijbewijs.