Ik wil een Spaanse hypotheek lening.

Geld lenen in Tenerife ?

Wij begeleiden U door het gehele aanvraag proces.

Wil je een huis kopen in het zonnige Tenerife ?Wil je profiteren van de gunstige rentetarieven ?Of kan je geen hypothecaire lening voor een buitenverblijf in België verkrijgen doordat je geen onroerend goed in België bezit ?Wil je je veilig stellen door een deel van je spaargelden te behouden ?Je bereidt je voor op je pensioen en je wil in afwachting een aankoop doen met gedeeltelijke lening ?Je hebt je favoriete pand in Tenerife gevonden maar je wil een aanvullende lening om je huidige financiële situatie ruim te houden ?

Een lening in Spanje afsluiten is niet moeilijk. Het is een kwestie van het vinden van de juiste bank of kredietverstrekker en iemand voor het invullen van de formulieren om de lening te aanvaarden.

Bij het afsluiten van een lening in Spanje komt minder administratieve rompslomp kijken dan je zult denken. Een lening afsluiten in Spanje gaat zelfs makkelijker dan in België. Het kan dus zeker lonen om een lening in Spanje te overwegen.

Een voorbeeld:

Jan is 50 jaar. Hij heeft een appartement in Tenerife gevonden dat hij graag wil kopen om, wanneer hij 65 jaar is en op pensioen gaat, daar de meeste tijd van het jaar te kunnen verblijven.

Hij heeft een netto inkomen van 1800,-€ per maand.

De aankoopprijs van het appartement bedraagt 270.000,-€.

Hiervan kan hij 162.000,-€ lenen bij een Spaanse bank in Tenerife.

Looptijd van 20 jaar (50-70=20) op 162000,-€= 793,-€/maand.

Indien Jan wenst kan hij tijdens de looptijd van de lening zijn appartement verhuren op lange termijn (aan bedrag van aflossing bijv.) om zo het gedeelte van zijn maandelijkse lasten te recupereren. Ook kan hij indien hij wenst vervroegd terugbetalen.

Voordelen van lenen in Spanje :

Het grootste voordeel van een Spaanse lening afsluiten is niet alleen de lage rente.

Sommigen bezitten geen pand of woning in België en hierdoor kunnen ze geen lening voor een goed in Tenerife verkrijgen. Dan biedt een Spaanse lening de oplossing.

Veel gestelde vragen over een Spaanse hypotheek :

Moet ik in Spanje aanwezig zijn om een hypotheek af te kunnen sluiten?

Nee, u hoeft niet naar Tenerife te komen voor het afsluiten van uw hypotheek. Wij sturen U de in te vullen dokumenten door en nadien worden deze ingediend bij de bankinstelling. In principe kan alles door de plaatselijke hypotheekadviseurs worden geregeld.

Welke documenten en registraties zijn nodig?

Om vastgoed te kopen in Spanje en om een hypotheek af te sluiten heeft u een N.I.E. nummer nodig.

Vaak zijn verder de volgende documenten vereist : kopie paspoort, recente bankafschriften, recente belastingaangiften, arbeidscontract en/of jaarrekeningen voor zelfstandige ondernemers, en/of bewijs van ander inkomen.

Indien U een aanvraag indient, begeleiden wij U om alle de nodige dokumenten in te dienen

Welke zijn de verschillende soorten hypotheken ?

De twee standaard hypotheektypen, de annuiteitenhypotheek en de aflossingsvrije hypotheek zijn in Spanje veruit de meest gebruikelijke hypotheeksoorten. Het verschil is eenvoudig :

  • bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente. De hoogte van de lening verandert niet gedurende de looptijd omdat u niet aflost.

  • Bij een annuiteitenhypotheek lost u volledig af gedurende de looptijd. Daarbij betaalt u maandelijks een deel rente en een deel aflossing. Daardoor is het maandbedrag van de annuiteitenhypotheek een stuk hoger.

Aflossingsvrije hypotheken worden vooral vaak gebruikt bij de aankoop van vastgoed als investering.

Maximale lening ?

Spaanse banken verstrekken geen leningen van 100% van de waarde van het vastgoedobject aan buitenlanders daar U NIET resident bent. U heeft altijd eigen geld nodig om in te leggen en om de kosten koper te voldoen. Standaard is een maximale hypotheek van 60% van de aankoopprijs of, meer afhangende van de taxatiewaarde.

Looptijd ?

Gebruikelijk is een looptijd van 25 jaar bij annuiteitenhypotheken. Banken hanteren echter een maximum leeftijd waarop iemand nog een hypotheek kan hebben. Meestal is dit 65 of 70 jaar. Indien u nu 55 jaar bent, dan zullen veel banken u slechts een maximale looptijd van 10 jaar gunnen. Dit betekent dat het maandbedrag op een annuiteitenhypotheek veel hoger zal zijn. De plaatselijke hypotheekaviseurs zijn ook wat dit aspect betreft vaak in staat gunstigere voorwaarden voor u te regelen.

Rente ?

Standaard worden de rentetarieven op hypotheken in Spanje afgestemd op het Euribor percentage. Dit is een rentetarief dat veel door europese banken wordt gebruikt. Om het risico van rentefluctuaties te beperken is het mogelijk het rentepercentage op uw Spanje hypotheek vast te stellen voor een periode van 1 tot 5 jaar.

Bent u geïnteresseerd over het afsluiten van een Spanje hypotheek? Wij begeleiden U door het hele proces. Dit geldt enkel indien U bij ons een woning koopt.Stuur ons een mail met je vragen en we antwoorden je per mail of maken een afspraak voor een telefonisch gesprek.

Enkele tips :

Foto 89

Tip 1: Maximaal 4x bruto jaarinkomen

Om de maximale koopsom van uw Spaanse woning te berekenen, kunt als richtlijn4 x uw bruto jaarinkomen aanhouden. Deze berekening wordt al jaren in de USA gehanteerd en dat blijkt een representatief gemiddelde op te leveren. Waar men voorheen in Spanje wel 8 of 9 keer het bruto jaarsalaris aanhield, realiseert men zich nu dat 4 x ‘veiliger’ is.

Foto 90

Tip 2: Maximaal 30% van salaris besteden aan hypotheek

Sommige banken gaan iets hoger (tot 35%), maar om voor uzelf een berekening te maken, is het verstandig om uit te gaan van 30% van uw salaris dat besteed mag worden om uw maandelijkse hypotheekverplichtingen te voldoen. Ter vergelijking en om te laten zien wat men inmiddels geleerd heeft; voorheen mocht men tot wel 60% van het salaris (46% na eventuele belastingaftrek) besteden aan de hypotheek.

Foto 91

Tip 3: Hypotheek van € 1.100 / m²

Er zijn een aantal manieren om te berekenen wat u van de bank kunt verwachten qua maximale hypotheekverstrekking. Eén van die methoden is door de bebouwde oppervlakte van de desbetreffende woning te vermenigvuldigen met € 1.100 Dit werd berekend aan de hand van de geregistreerde hypotheekaktes en geeft derhalve een gerichte indicatie. Ter vergelijking; in het top-jaar 2008 lag het gemiddelde op € 2.000 / m²

Foto 92

Tip 4: Maximaal 70% financiering

Een andere methode om te berekenen wat u van de bank kunt verwachten is de 70%-regel. De banken verstrekken over het algemeen maximaal 70% (heel soms tot 80%) hypotheek over de taxatiewaarde dan wel de koopsom (het laagste bedrag wordt aangehouden). Dit betekent, dat u 30% PLUS de kosten van de koper uit eigen middelen moet bijdragen.