Het Noorden

Het noorden van Tenerife is het gebied tussen het centrale bergmassief, waarop de Teide is gelegen, en de noordkust van het eiland. De vulkaanuitbarstingen maakten dit hele gebied tot een grote helling die vanuit de zee snel opklimt tot 2000 meter hoogte over een afstand van ongeveer 10 kilometer. Het noorden kent de grootste bevolkingsdichtheid, omdat het land hier eeuwenlang voor de akkerbouw gebruikt werd. Tegenwoordig is deze sector nog steeds belangrijk, voornamelijk voor de bananenteelt. Op ongeveer 600 meter eindigen de plantages plotseling en gaan dan over in een groene bergzone en nog hogerop in dennenbossen. Door zijn weelderige plantengroei is dit een ideaal wandelgebied en er zijn dan ook vele routes uitgezet in deze bossen. De meest schaduwrijke en toegankelijke zones van de dennenbossen bevinden zich op de Hoogte van La Orotava (weg C-821) en in La Esperanza, op de weg van La Laguna naar Las Canadas (C-824).

La Laguna

Foto 12La Laguna was oorspronkelijk de hoofdstad van Tenerife en is nu nog steeds de tweede grootste stad van het eiland. De historische wijken van La Laguna zijn volgens middeleeuws concept aangelegd in dambordpatroon en werden in 1999 door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Het is een bruisende universiteitstad, met sfeervolle pleintjes, adellijke paleizen met pompeuze voorgevels uit de 17de en 18de eeuw, statige burgerwoningen met houten balkons en schaduwrijke patio’s, kloosters, kerken en interessante musea. De vele kleine winkeltjes maken het ook tot een gezellig winkelstadje. Je vindt er typische artisanale producten, zoals borduurwerk, Canarische ambachtskunst, gastronomische streekproducten en lokale wijnen. Door haar prachtige ligging in het gebergte, bieden de straathoeken van La Laguna verrassende uitzichten op Monte de las Mercedes.

Montañas de Anaga

Foto 13Het dunbevolkte Anaga-gebergte in het uiterste noordoosten is geologisch de oudste regio van het eiland. De steile basalten hellingen, spitse rotsen en smalle, diepe kloven zijn door het vochtige klimaat begroeid met mediterrane laurierbossen, een 30 miljoen jaar oud bostype dat in Europa door de ijstijd is uitgeroeid. De boomheide, die vroeger het hout leverde voor de traditionele tabakspijpen, bereikt hier en daar een hoogte van 5 meter.

Het Anaga-gebergte is een ideaal wandelgebied waar je kan genieten van ongerepte natuur, stilte, adembenemende uitzichten en eenzame strandjes aan de voet van de hoge kliffen. Talrijke wandelpaden werden onlangs aangelegd en in de dorpjes vind je nu ook enkele bars en restaurants. Een prachtig uitzicht heb je vanop Pico del Ingles, een natuurlijk balkon op bijna 1000 meter hoogte. Sensationeel in het Anagagebergte is het gevecht van de wolken met de zon: door de passaatwinden die tegen de noordelijke kam opstijgen hangen ze in dikke vlokken tegen de helling. Ze komen kolkend omhoog en waaien over de kam naar het dorre zuiden waar ze oplossen in de stralende zon. Vanop Punta de Anaga, het uiterste punt van het schierland, heb je een fantastisch uitzicht over de oceaan. De zee kan hier behoorlijk te keer gaan tegen de rotsen, en dat levert spectaculaire beelden op.

La Orotava (één van de mooiste stadjes van Tenerife)

Foto 14La Orotava barst van de stadspaleizen, herenhuizen, kerken en kloosters. In de oude stad is hotel Victoria een bijzonder adresje. Typisch voor La Orotava is de okerkleurige gevel en het houten balkon. Als Tenerife nog écht bestaat, dan is het hier wel. Dit fotogenieke stadje heeft een groots cultureel erfgoed. Langs de geplaveide straatjes in de beschermde oude dorpskern staan talrijke paleizen, kloostergebouwen en 17de eeuwse herenhuizen met versierde houten balkons. Zo vind je in Calle Colegio 12 prachtige exemplaren die ooit toebehoorden aan de lokale adel. Een van de meest bezochte is de Casa de los Balcones. De binnentuin en het museum zijn allebei een bezoekje waard. Jaarlijks worden voor het feest van Corpus Christi op het plein voor het stadhuis tapijten aangelegd met bloemen en gekleurd zand. Ook de botanische tuin en het unieke museum voor Latijns-Amerikaans handwerk is een bezoekje waard. Vlakbij La Orotava liggen ten slotte drie mooie, rustige zandstranden: El Bullullo, Martin Alonso en El Rincón.

Het Dal van La Orotava vormt ongetwijfeld het meest typische landschap van Noord-Tenerife. In werkelijkheid is het Dal van La Orotava geen rivierdal met de karakteristieke V-vorm, maar een meer dan 100 vierkante kilometer grote diepte met een geologische ontstaansgeschiedenis. Het dal, waar Puerto de La Cruz gelegen is, werd altijd al beschouwd als een ideale plaats om tot rust te komen, die een uitstekend klimaat combineert met een buitengewoon landschap. Het beeld van de besneeuwde Teide op het groene tapijt van bananenplanten en de blauwe zee vormt er ongetwijfeld een uniek landschap.

Wijnroute Tacoronte – Acentejo

Foto 15De wilde, romantische rotskust bij Tacoronte, waar de oceaan en de bergen elkaar ontmoeten, behoort tot de hoogtepunten van Tenerife. Tacoronte-Acentejo is eveneens het belangrijkste wijngebied op Tenerife, beschermd door een wettelijke oorsprongsbepaling (Denominación del Origen). Het gebied staat bekend om zijn jonge, fruitige rode wijnen die gewoonlijk worden geperst uit de traditionele druivensoorten, Listán Negro en Negramoll, die in de vulkanische ondergrond groeien. De meeste wijngaarden zijn slechts enkele hectares groot en liggen tussen de 100 en de 1000 meter boven de zeespiegel. De wijnroute start in Tacoronte, en voert je langs plaatsen als Tegueste, El Sauzal, La Laguna, La Matanza de Acentejo en La Victoria de Acentejo. Onderweg kan je wijngaarden, bodega’s en familiebedrijfjes bezoeken, terwijl je geniet van de schitterende uitzichten.

Casa del Vino de la Baranda

Foto 16Boven het dorpje El Sauzal, aan de afrit van de autoweg, vind je Casa del Vino de La Baranda, het huis van de wijn. Hier moét je heen, alleen al voor het uitzicht. Het ruime terras biedt een overweldigend panorama over de oceaan, de Orotavavallei, de Teide en in de verte Puerto de la Cruz. Je ziet hier met andere woorden in één oogopslag een niveauverschil van 3718 meter. En dan is er nog de heerlijke keuken. Voor een bescheiden bedrag kan je de heerlijkste wijnen degusteren die het eiland produceert. Je kan ook proeven van de lekkere tapas zoals papas arrugades met heerlijke Canarische mojosaus, dat alles terwijl je geniet van het spectaculaire uitzicht. Binnen in het restaurant, een gerestaureerde 17de eeuwse hoeve, kan je de traditionele gastronomie van het eiland proeven, bereid met marktverse streekproducten.

Puerto de La Cruz

Foto 17De oudste toeristische trekpleister van de Canarische Eilanden is Puerto de La Cruz. Vanuit deze stad, die rondom een beschut gelegen haven is ontstaan, kan u genieten van mooie plekjes op het eiland. Het klimaat is er weliswaar niet zo zonnig als in het zuiden, maar er heerst het hele jaar rond een prettige temperatuur en je kan genieten van de weelderige tropische plantengroei. Deze is de op twee na grootste toeristische stad van het eiland, met accommodatie voor ongeveer 30.000 personen. In tegenstelling tot de moderne urbanisaties in het zuiden, geniet El Puerto een grote traditie als vakantiebestemming sinds het eind van de vorige eeuw, toen daar het kuuroord gebouwd werd, tegenwoordig het Hotel-Casino Taoro.

Santa Cruz de Tenerife

Foto 18De hoofdstad van Tenerife is Santa Cruz de Tenerife. Het centrum van Santa Cruz bestaat uit oude wijken, moderne architectuur, verschillende boulevards en veel mooie parken. Als je genoeg hebt van de stad dan ben je in “no time” op een prachtig strand. Het aanbod aan overnachtingsgelegenheden is in Santa Cruz ook anders dan dat van de meeste plaatsen van de eilandengroep. Hier zijn meer hotels dan appartementen te vinden. De weelderige tuinen en de prettige omgeving zijn zeer typisch voor deze stad.

‘s Avonds vormen de straatjes rondom het Plaza del Charco en de zeepromenade een gezellige ontmoetingsplaats met vele openluchtrestaurants. In de stad vind je ook verschillende gebouwen met kunsthistorische waarde, zoals bijvoorbeeld de kerk van Nuestra Senora de La Pena, de Kapel van San Telmo, het kasteel van San Felipe, het Douanegebouw en de oude kade waar nog steeds kleine vissersbootjes aanleggen.

Carnaval

Foto 19Een ideaal moment om naar Tenerife te komen is de periode rond carnaval. Vooral in Santa Cruz wordt dit uitbundig gevierd. Het straatfeest is één van de meest spectaculaire ter wereld naast dat van Rio en Venetië. Een maand lang wordt de stad overspoeld door uitbundige feestvierders, kleurrijke kostuums, dans en muziek onder het motto ‘alles kan’. Voor de kostuums is er elk jaar een ander thema. Het hoogtepunt vindt plaats op Vastenavond wanneer een spectaculaire stoet uitgaat vanop het Plaza de España, met duizenden dansende deelnemers die doorgaan tot in de vroege uurtjes. Op aswoensdag wordt de ‘Begrafenis van de Sardien’ gevierd, een gigantisch defilé vergezeld van spetterend vuurwerk dat tegelijkertijd het officiële einde van het carnavalsgedruis inluidt. (zie uitgebreide info over carnaval)

Park Garcia Sanabria

Foto 20Dit is het favoriete park van de ca. 225.000 Santa Cruceros. Het werd in 1926 aangelegd en werd genoemd naar de toenmalige burgemeester die de plannen goedkeurde. Recent werd het uitgestrekte stadspark (67,230 m²) volledig gerenoveerd en uitgebreid met hedendaagse beeldhouwwerken, fonteinen, tropische planten, bloemenbogen, een bamboetunnel, vijvers waarop grote lelieblaren drijven en wandelpaden. Hier kan je even de drukte ontvluchten en uitblazen op de bankjes onder de schaduwrijke bomen waarin kibbelende papegaaien zitten. De beste manier om het park te ontdekken is te starten aan de bloemenklok (een geschenk van de Deense consul in 1958). Het pad voert je in een spiraal naar het hart van het park waar je Frances Borges Salas’ Fecundidad vindt.

Lago Martinez

Foto 21Eén van de grootste attracties van El Puerto is ongetwijfeld het Lago Martianez. In dit complex van met zeewater gevulde zwembaden, ontworpen door de Canarische kunstenaar César Manrique, kan men heerlijk zwemmen en zonnebaden. Door de vulkanische kust met de exotische begroeiing te verenigen in een harmonieuze architectuur, heeft César Manrique hier zijn prachtigste project gecreëerd. Naast het Lago Martianez heeft Puerto de la Cruz ook nog kleine strandjes rnet vulkanisch zand. De beste daarvan zijn het strand van Jardin en het strand van Martianez.

Botanische tuin en Loro Parque

Foto 22In de omgeving van de stad zijn de Botanische Tuin en Loro Parque aanbevolen uitstapjes voor de natuurliefhebbers. In de in 1788 opgerichte Botanische Tuin loopt u tussen een enorm aantal tropische bomen en planten uit alle delen van de wereld, dankzij het milde klimaat van Tenerife. Loro Parque is een tropisch dierentuin met de meest uitgebreide verzameling papegaaien ter wereld.

In Punta Brava, een voormalige visserswijk van Puerto de la Cruz, ligt één van de topattracties van het eiland. Het recreatiepark is altijd een succes bij kinderen en biedt genoeg mogelijkheden om er een onvergetelijke vakantiedag door te brengen. In dit park spelen de dieren de hoofdrol. Zo kan Loro Parque prat gaan op de meest volledige en unieke collectie papegaaien ter wereld – er zijn er meer dan 3000! Dagelijks gaan er spectaculaire dolfijnen-, zeehonden-, orka- en pinguinshows door die nog lang in de herinneringen van je spruiten zullen nazinderen. Verder is er een Thais dorp, een Gambiaanse markt, een orchideeënhuis, een vleermuisvulkaangrot en een unieke bioscoop. In de perfect onderhouden subtropische tuinen leven gorilla’s, chimpansees, tijgers, leguanen en krokodillen. In het fascinerende aquarium loop je door een glazen onderwatertunnel tussen de haaien en de roggen en kijk je je ogen uit bij de tropische rivier en het koraalrif. Goed om weten is dat de Loro Parque Fundación lovenswaardige financiële inspanningen doet om het milieu te beschermen en dat je dus ook als bezoeker je steentje bijdraagt. Ook nemen ze deel aan het Europees Fok Programma voor bedreigde diersoorten (EEP). Vanop de parking vertrekt een gratis treintje naar Plaza Reyes Católicos in Puerto de la Cruz.

Candelaria

Foto 23Het bedevaartsoord Candelaria ligt vlak aan de autoweg TF1. De basiliek ligt aan de kustlijn waarlangs bronzen beelden van de Guanchekoningen staan, de oorspronkelijke bewoners van het eiland. In de basiliek vind je het beeld van de Virgin Negro, of de zwarte maagd. Het beeld, dat ook wel ‘la morenita’ wordt genoemd, werd in 1390 aan het strand van Candelaria gevonden en is sindsdien de patrones van de Canarische Eilanden. Elk jaar op 2 februari is er een groot feest ter ere van de wonderen verrichtende Madonna van Candelaria. De beroemde processie, waaraan tienduizenden bedevaarders deelnemen, wordt rechtstreeks op de Spaanse nationale televisie uitgezonden.

Fiestas de Mayo: aangezien Tenerife een ideale stopplaats was op weg naar de Nieuwe wereld, kreeg Alonso Fernàndez de Lugo in 1494 van de Spaanse Kroon de opdracht het eiland te veroveren. Alonso plaatste een houten kruis op de stenen omwalling op de plek die de Guanchen Añana noemden en gaf de stad de naam Santa Cruz (Heilig Kruis). Het oorspronkelijke Santa Cruz de la Conquista kan je nog steeds bewonderen in de barokke kerk Nuestra Señora de la Concepción. Nu nog wordt op 3 mei het feest van het Heilige Kruis gevierd, ter herdenking van de oprichting van de stad. Aan de vooravond wordt een herdenkingsmis gehouden en de hele stad wordt versierd met bloemenkruisen. De Tinerfeños zijn gekleed in traditionele kostuums, er worden typische streekgerechten gegeten en door de straten klinkt muziek en wordt de Baile de Magos gedanst. De hele maand mei wordt er verder gevierd met concerten, tentoonstellingen, theater en sportwedstrijden.

Strand van Las Teresitas

Foto 24Acht kilometer ten noordoosten van de hoofdstad, Santa Cruz de Tenerife, ligt het strand van Las Teresitas, naast het dorpje San Andrés. Het zand dat overgebracht is uit de Sahara en de goed verzorgde omgeving hebben dit tot één van de meest aantrekkelijke stranden gemaakt.

Pyramides van Güímar

Foto 25In de omgeving van het landbouwersdorp Güímar werden piramides van de Guanchen ontdekt. Hierrond werd, samen met de prominente Noorse antropoloog Thor Heyerdahl, een etnografisch park uitgebouwd. De trappiramides blijven een mysterie voor archeologen. Ze lijken sterk op de piramides van de Maya’s en de Azteken en doen de vraag rijzen of de vroege bewoners van Tenerife al contact hadden met overzeese volkeren. Naast het terrein met de zes geheimzinnige piramides is er een museum ondergebracht in het Casa de Chachona, een van de drie oudste huizen van de Güímarvallei en een beschermd monument. De tentoonstelling in het museum belicht de opmerkelijke overeenkomsten tussen de beschavingen van de oude en nieuwe werelden. Je kan ze best bezoeken voor je de piramides gaat bekijken. Het panoramische terras van het museum biedt een prachtig uitzicht over de piramides en de oceaan.

Masca

Foto 26Het kleine bergdorpje Masca is net een oase in het ruige Tenogebergte. De smalle, bochtige weg er naar toe begint tegenover de kerk van het dorpje Santiago del Teide. De haarspeldbochten zijn niet te tellen, en ook de prachtige panorama’s volgen elkaar in snel tempo op. Aangekomen in het schattige, bloemrijke piratendorpje kan je terecht bij Chez Arlette, een Zwitserse die al jaren op Tenerife woont. Vanop haar terras heb je een prachtig uitzicht over de met vijgencactussen en agaven begroeide kloof die steil naar de glinsterende oceaan loopt. Hier waan je je helemaal in het paradijs. Via de Barranco de Masca kan je te voet naar Playa de Masca om er een verkoelende duik te nemen in de turquoisekleurige oceaan. De wandeling is betoverend maar veeleisend. Heen en terug ben je zo’n 6 uur onderweg.

Garachico

Foto 27Het schilderachtige dorpje Garachico ligt in een vredige vallei, vlakbij de rotsige kust. Dit was eens de rijkste havenstad van het eiland, maar ze werd in 1706 bijna van de kaart geveegd door een uitbarsting van de Trevijo, een zijkrater van de Teide. De helft van de stad werd door lava overspoeld en de haven werd verlegd naar Puerto de la Cruz. Sporen van de lavastromen zie je nog altijd duidelijk in het zwartgeblakerde landschap. Alleen het fort San Miguel, de Santa Ana kerk en twee kloosters – dat van Santo Domingo en San Francisco – hebben de ramp overleefd. In Garachico vind je geen grote hotels aangezien er geen echte stranden zijn. Wel kan je heerlijk zwemmen in de de natuurlijke bassins die door de lava werden gecreëerd. In de geplaveide steegjes in de oude stad kan je leuke wandelingen maken langs de met palmbomen omzoomde pleintjes, de statige paleizen, de witgekalkte huisjes en de gezellige cafeetjes. Het Plaza de la Libertad is ontegensprekelijk het mooiste plein op Tenerife. Ook het klassieke hotel La Quinta Roja, een gerestaureerd 16de eeuws landhuis rondom een prachtige patio, is een bezoekje waard. Bij het verlaten van Garachico moet je zeker even stoppen aan de Mirador El Emigrante, waar je een schitterend uitzicht hebt over het dorpje, het appelblauwzeegroene water en de gestolde zwarte lavastromen.

Neem ook eens een kijkje op onze vastgoedpagina te koop in Tenerife