Het meest stresserende en moeilijkste bij een emigratie : de verhuis

Foto 98

De meest stresserende en moeilijke zaak van heel uw emigratie-project is niet de beslissing om naar Tenerife te emigreren, maar wel : de verhuis.Na de keuze om het grijze van ons land om te wisselen voor een subtropisch klimaat komt de planning voor de verhuis. Sommigen onder ons schuiven dit op de lange baan en onderschatten wat er allemaal bij komt kijken. Eén zaak is zeker : indien je papieren (zie kader nodige dokumenten) onvolledig of niet in orde zijn, investeer je in lange wachttijden en onnodig heen en weer geloop. Ik denk dat iedereen deze verloren tijd liever gebruikt om zich in Tenerife te integreren in plaats van een vaste stek te krijgen bij de douane...

Het begin:

Foto 99

Het vereist soms een moeilijke keuze van wat weg moet of hier blijft. Je zal bij het opmaken van je inventaris tot het besef komen van wat we allemaal te veel hebben in huis. Alvorens een selectie te maken moet je eerst rekening houden met het gegeven naar waar je verhuist. Is het een appartement of een woning? Is het gemeubeld? Hou ook rekening met het feit dat de woningen in Tenerife veel compacter zijn in oppervlakte en inhoud.Je taak is nu om een inventaris op te maken van wat je meeneemt. Deze inventaris zal je later moeten laten vertalen of zelf vertalen in het Spaans. Deze inventarisatie is nodig voor de douane , de verzekering en het verhuisbedrijf. Deze zal ook van onschatbare waarde zijn als je eens ter plaatse begint uit te pakken. Ideaal is om op je pc een spreadsheet te maken. Later zal blijken dat je spreadsheet een handige tool zal zijn. Je bezittingen zullen immers verplaatst worden, hetzij rechtsteeks naar de bestemming, of naar een opslagplaats. Het kan zijn dat je bezittingen, alvorens tot hun bestemming te komen verschillende malen zullen op- en afgeladen worden met het resultaat dat alle dozen gemengd worden.

Hoe gaan we verhuizen? Per lucht, langs de weg of per schip?

Foto 100

Alvorens de mogelijkheden van vervoer aan te snijden, deze belangrijke tips:Ongeacht welke methode je kiest, ga je ervoor moeten zorgen dat je papieren correct zijn ingevuld en al de nodige documenten aanwezig zijn. Indien er documenten ontbreken of niet correct zijn ingevuld, is dit om problemen vragen. Het risico om vertraging op te lopen bij de douane is niet gering. Je loopt het risico om invoerbelasting te betalen of in het slechtste geval zelfs dat uw bezittingen in beslag worden genomen indien deze te lang (meer dan één maand) ter plaatse blijven ! Zonder de juiste documenten bij de hand, zal de douane je goederen niet vrijgeven. Als je de container zelf organiseert, hang je af van de diensten van een douane-expediteur. Bijna alle douane-expediteurs zijn gevestigd in het noorden in Santa Cruz. Hou er ook rekening mee dat niet alles belastingvrij kan worden ingebracht. Het is af te raden om 3 maanden voor je verhuis nieuwe goederen aan te kopen. Deze kunnen in bepaalde omstandigheden onderworpen worden aan een invoerbelasting.

Luchtvracht:

De snelste manier om je spullen te verhuizen is door de lucht. Als je een summiere verhuis plant is luchtvracht een goede optie. Luchtvracht is de enige methode die de tarieven per kilo aanrekent. Het nadeel zijn de beperkingen en de verpakkingsmaten. Deze optie wordt soms gekozen door de overwinteraars die een tweede verblijf ter plaatse hebben.

Langs de weg:

De tweede snelste methode is via de weg en de veerboot. Een rit van twee dagen over Frankrijk en Spanje, om dan aan te komen in CADIZ en daar de veerboot te nemen en nog eens 2 dagen te varen naar Santa Cruz.

Per schip: Maritiem containervervoer

De meest gekozen en doeltreffende manier.Na alle opties over de verschillende manieren van verhuizen naar Tenerife onderzocht te hebben, is zeevervoer of maritiem vervoer de meest gekozen optie. Het transport van uw goederen naar Tenerife duurt ongeveer twee weken. Bij aankomst zullen de goederen worden ingeklaard door uw agent. De container wordt vervolgens geleverd aan het magazijn in Tenerife, waar het wordt uitgeladen en vervolgens bij u wordt geleverd.

Er zijn drie mogelijkheden:****

  • Zelf een container huren.

  • Een gedeelde container huren (groupage).

  • Via een verhuisfirma (liefst gespecialiseerd in containervervoer).

Alvorens te beslissen wat de omvang van uw container dient te zijn, moet u natuurlijk een idee van het volume van uw bezittingen hebben. Zorg ervoor dat u niet te veel voorwerpen in een kleine ruimte moet bergen. In het beste geval kan het lukken, maar in het slechtste geval moet u wellicht sommige goederen achter laten en op een volgende container zetten. Dit zou een kostelijke vergissing kunnen zijn.

Foto 101

Tip: Om een idee van de omvang en volume te hebben van wat wij gingen verhuizen, hadden wij in de garage de volume van een 32 voet container nagebootst. Bij het inpakken hebben wij zo de kartonnen dozen aangevuld en in de container (garage )gestouwd volgens de te laden volgorde. Wat laatst wordt afgeladen gaat als eerste binnen in de container. Elke doos werd genummerd en op een lijst werd tegelijkertijd een summiere inhoud van de inhoud beschreven samen met het gewicht. Elke doos kreeg een code zoals bvb SL1 (slaapkamer1), BK (dadkamer, KE (keuken) enz... Zo verkregen wij niet alleen een overzicht van de volume maar hadden wij tegelijkertijd een exacte inboedellijst. Bij aankomst bleek hoeveel tijd wij hiermee uitspaarden bij het leegmaken van de container en konden wij onmiddellijk aan de aflaadploeg meedelen waar elke doos moest gezet worden zonder deze te openen!

Ik doe het zelf:

Indien je beslist van het zelf te doen, moet je contact opnemen met een maritiem expeditiebedrijf. Op basis van je inventarisatie zullen zij beslissen welk volume van container je nodig hebt. En indien je geen volledige container gevuld krijgt, kan je kiezen voor een gedeelde container, " groupage " genoemd. Naargelang de prijsofferte dien je er ook rekening mee te houden dat je zelf nog een agent in de arm moet nemen in Santa Cruz om je goederen uit te klaren. Zorg ervoor dat je een agent kiest die Engels spreekt.Bij vertragingen of problemen moet hij je op een verstaanbare manier uitleggen hoe dit op te lossen

Groupage zendingen zijn de goedkoopste manier om te verhuizen. Maar hou volgende punten in het achterhoofd :

Groupage zendingen kunnen worden uitgesteld, omdat ze moeten worden geconsolideerd om volledige containers te verkrijgen.Je spullen worden met andere goederen gemengd:Vrachtbedrijven coördineren de beschikbaarheid van deze ruimtes met elkaar, en dit is het meest gevaarlijke punt voor uw bezittingen. Je weet niet wat er in jouw gedeelde container zit. Indien je goed je werk gedaan hebt, zullen de duidelijk gemarkeerde labels je helpen om eens ter plaatse je goederen zelf te gaan uitzoeken.Papieren zijn niet in orde "Hoe mijn papieren zijn niet in orde? Ik heb toch al het nodige gedaan met de officiële documenten?" Inderdaad …JOUW papieren zijn in orde, maar de documenten van degene die jouw container deelt niet…. Als je pech hebt dat het papierwerk van de andere importeurs niet in orde is, dan kan dit soms serieuze vertraging geven bij het uitklaren van je goederen.

Een verhuisbedrijf onder de arm nemen:

De meest effectieve, veilige en eenvoudige manier.Alles wordt van A tot Z geregeld. Het verhuisbedrijf zal na een afspraak in uw woning komen kijken en een raming van het volume van uw goederen bepalen. Nadien krijg je een nauwkeurige prijsofferte zodat je weet wat je verhuis effectief zal kosten van het begin tot het einde.

Hier zijn twee mogelijkheden:Je kan om de kosten te besparen voorstellen om zelf de inventaris te maken en in te pakken. Hou er wel rekening mee dat de verzekering eventueel niet alle risico's indekt.Of je laat het verhuisbedrijf alles in handen nemen. D.w.z vanaf het inpakken, het vervoer en uitpakken ter plaatse. Hier is de verzekering inbegrepen.

Foto 102

Tip: heb je een Visa, American Express of Mastercard ? Neem contact op met je bank.De kans is groot dat, wanneer je je volledige verhuis betaalt met een kredietkaart, deze voor 3 maanden tegen verlies, beschadiging en diefstal is gedekt. Hier kan je misschien uitsparen met de verhuisverzekering.

Opslag in Tenerife

Bij aankomst in Tenerife, zijn velen van ons niet helemaal klaar om volledig uit te pakken. Vaak is de eerste woning nog bezet of dient deze als transit in afwachting van een definitieve woning. Diverse maatschappijen bieden deze diensten aan.

De doe-het-zelf optie:

Sommigen overwegen om zelf hun verhuis te organiseren en met een grote bestelwagen ZELF de overstap te doen. Nadien zal blijken dat de meesten die dit geprobeerd hebben, het nooit meer zullen herhalen. Het grootste probleem met deze methode is te beslissen wat te doen met de bestelwagen eens ter plaatse? Het is alleen wettelijk toegestaan om uw auto te houden in Spanje voor zes maanden. Nadien zal deze moeten worden geregistreerd. Dit omvat het betalen van een te importeren belasting evenals het aanpakken van het bijbehorende papierwerk. De wederverkoopwaarde van een niet-Spaans ingeschreven voertuig is zeer laag, en de kans op het vinden van een koper tegen de juiste prijs is miniem. Vergeet dit verlies niet mee in je verhuisbudget te tellen. Na toevoeging van de kosten van benzine, tol en veerboten, zal je inzien dat ook deze optie heel duur kan worden. Daarom ook dat heel weinig mensen besluiten om deze optie te nemen.

Besluit:

Wij hebben hier verschillende mogelijkheden geschetst waar je op dient te letten bij je verhuis. Welke manier je ook kiest, je zal ZELF voor de basisdocumenten moeten zorgen.Van al de mogelijkheden blijkt dat het maritiem container vervoer de goedkoopste en veiligste manier is. Waar menigen toch gewaagd hebben om het zelf te doen langs de weg, is hier 99% van mening dat ze dit niet meer zouden doen. Indien je deze optie kiest kan je beter een verhuismaatschappij inschakelen. De meesten opteren dan ook voor het maritiem transport, ondersteund met een degelijk verhuisbedrijf.

Tot slot:

Foto 103

Verhuizen geldt als een van de hoogste stresspunten in ons leven. Uw gemoedsrust en veel tijdswinst kunnen de kosten compenseren van een goede verhuisfirma. Vergeet ook niet dat agenten en expediteurs van het verhuisbedrijf commerciële tarieven krijgen aangereikt, waar u anders, indien u het zelf zou doen, de volle pot moet betalen. Zo vermijdt u alle administratieve rompslomp en kan u deze tijd investeren in wat voor u het belangrijkste is: jouw eerste weken in Tenerife en de integratie hiervan.