top of page

Op pensioen in tenerife, aan het strand en in de zon !

Updated: Jun 4

Ben je gepensioneerd en wil je verhuizen naar Tenerife?

 Of het nu voor direct is of voor over een paar jaren. Wanneer je de beslissing genomen hebt om naar Spanje te verhuizen, zit je waarschijnlijk met heel wat praktische vragen. Enkele antwoorden hebben we al voor je. 
Nadat je alle formaliteiten (pensioenaanvraag) reeds in België uitgevoerd hebt, en je al een pensioen ontvangt, dan is het enige dat je moet doen, twee maanden voor je vertrek, je nieuwe adres en je vertrekdatum melden aan de Federale Pensioendienst. Je moet natuurlijk ook via het gemeentebestuur van je stad  alle gebruikelijke formaliteiten vervullen voor een verhuis naar het buitenland. Je gegevens moeten immers in het rijksregister aangepast worden. Je grootste zorg zal natuurlijk zijn om je pensioen te kunnen ontvangen in Tenerife .

Dit kan op twee manieren: ofwel meld je het bankrekeningnummer van je nieuwe bank in het buitenland, ofwel bewaar je gewoon je Belgische bankrekening. Dit laatste is misschien nog het gemakkelijkst, vermits dankzij de SEPA (Single European Payment Area) er (bijna) geen verschil meer bestaat tussen een binnenlandse en een buitenlandse rekening van de zone. Er bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om een bestendige opdracht op te stellen, zodat elke maand een vast bedrag overgeschreven wordt op je buitenlandse rekening.  

Voor het ouderdomspensioen, de overlevingspensioenen en de weduwerenten is er geen verschil. 

Opgelet: ben je Belgisch ambtenaar geweest, is de kans groot dat je je pensioen enkel in België mag laten uitbetalen. In dit geval kan je nadien vanuit je Belgische rekening je pensioen doorstorten naar jouw Spaanse rekening zoals hierboven vermeld.


En hoe zit het met de gezondheidzorg?

Geniet je je pensioen in Tenerife  dan heb je de rechten op gezondheidszorg volgens de wetgeving van het land waarin je verblijft. Je moet bij je Belgische ziekenfonds de nodige documenten aanvragen die bewijzen dat je in orde bent voor de Belgische ziekteverzekering en dan kun je je inschrijven bij een plaatselijk ziekenfonds. Gepensioneerden en personen met een invaliditeitsuitkering moeten uitkeringen bij ziekte aanvragen in het pensioenland waarvan zij afhangen voor de terugbetaling voor medische kosten.

Vergeet niet om jaarlijks een levensbewijs naar de pensioendienst te sturen.

Opgelet, er is een belangrijke voorwaarde, die misschien belachelijk kan klinken: je moet elk jaar  bewijzen... dat je in leven bent. Een keer per jaar stuurt de pensioendienst een "levensbewijs" op.  Je dient dan  binnen de 30 dagen het levensbewijs ingevuld terug te sturen als bewijs dat je nog in leven bent. Wanneer je de aanvraag voor het levensbewijs ontvangen hebt (per post of via mail) vraag je afspraak bij de gemeente waar je in Tenerife verblijft. De afspraak bij de gemeente  kan je via email aanvragen (cita previa).Je kan ook bij het Consulaat van België in Santa Cruz terecht.


Natuurlijk zijn wij er altijd om je te helpen met deze administratieve verplichtingen.

Alsook beantwoorden wij alle vragen wat betreft huisvesting, overbrenging auto en persoonlijke spullen.  

Wanneer u bij ons in zee gaat om een nieuwe leven onder de zon te starten, begeleiden we jullie, indien nodig, van A tot Z. 
Commentaires


bottom of page